NIKOLE TESLE 53A, 71123 ISTOČNO NOVO SARAJEVO

info@vodovodirs.org

+387 57 343 191

+387 65 888 522

“Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim” tema Svjetskog dana voda 2022

Svake godine Svjetski dan voda ističe specifičan aspekt slatke vode. Tema takođe stavlja fokus na godišnji svjetski izvještaj o razvoju voda. Godišnje teme predlažu članice UN-a i partneri u vodama dvije do tri godine unaprijed. Na sastanku održanom  u Rimu, UN-Water je odlučio da će “Podzemne vode: učiniti nevidljivo vidljivim” – koje je predložio IGRAC – biti tema Svjetskog dana voda 2022.

Trideseti sastanak UN-Water održan je u sjedištu Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u Rimu u Italiji. Sastanku je prisustvovalo više od 50 izaslanika članica i partnera UN-a za vode te 23 posmatrača  iz vlada i drugih organizacija.

Nakon različitih razmjena ideja sjednice na prethodnom sastanku UN-Water u Stockholmu i internetske ankete među UN-Water organizacijama, početnih 15 predloženih tema bilo je rangirano, a “Valuing Water” i “Groundwater: Making the Invisible Visible” dobili su najviše glasova. Tokom rasprave u Rimu, nekoliko učesnika ponovilo je važnost tih dviju tema. Direktor IGRAC-a Neno Kukurić izrazio je zadovoljstvo i skrenuo pažnju na “Pregled podzemnih voda UN-Water-a“ predstavljen prošle godine na Svjetskom forumu o vodama, ističući kako se oko 45 organizacija povezanih s UN-om bavi podzemnim vodama, ali bi moglo imati puno više koristi od potencijalnih sinergija i komplementarnosti. Nakon ove rasprave učesnici su odlučili da će “Valuing Water” biti tema Svjetskog dana voda (WWD) i Svjetskog izvješća o razvoju voda (WWDR) 2021. i “Podzemne vode: učiniti nevidljivo vidljivim” za 2022. godinu.

Podzemne vode su vitalni resurs koji osigurava gotovo polovicu sve pitke vode širom svijeta, oko 40% vode za navodnjavanu poljoprivredu i oko 1/3 vode potrebne za industriju. Održava ekosisteme, održava bazni tok rijeka i sprječava slijeganje zemljišta i upada u morsku vodu. Podzemne vode važan su dio procesa prilagođavanja klimatskim promjenama i često su rješenje za ljude bez pristupa sigurnoj vodi. Uprkos tim impresivnim činjenicama i brojkama, nevidljive podzemne vode su izvan vidokruga i izvan pameti za većinu ljudi. Ljudske aktivnosti (uključujući rast stanovništva i ekonomije) i klimatska varijabilnost brzo povećavaju pritisak na resurse podzemnih voda: za mnoge dijelove svijeta prijavljuju se ozbiljni problemi iscrpljivanja i onečišćenja. Svjetski dan voda o podzemnim vodama stavio bi naglasak na ovaj nevidljivi resurs, poboljšao razmjenu znanja i saradnju i time povećao svijest o važnosti brige o našim podzemnim vodama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×